Stomatologia to rozległy temat - Stomatologia

dobry dentysta cieszyn

Strach przed pójściem do dentysty


Kto z nas nie drży na myśl o zbliżającej się wizycie u dentysty lub wie, że powinien się umówić na konsultację, ale ciągle odwleka to w czasie? Znacznie łatwiej policzyć osoby, które tak nie mają, dlatego że większość z

Stomatologia to rozległy temat - Stomatologia dobry dentysta cieszyn
nas ze strachem myśli o konieczności zobaczenia się ze stomatologiem, a kiedy przychodzi co do czego najchętniej byśmy gdzieś uciekli. Skąd taka obawa przed wizytą u dentysty? Powodów jest kilka, jednak najważniejszy z nich jest taki, że jeśli już decydujemy się na wizytę to z czystej konieczności – bo coś jest nie tak i boli. Zrozumiałe jest zatem, że będzie się to wiązać z nieprzyjemnymi zabiegami, takimi jak na przykład leczenie kanałowe czy wyrwanie zęba. Boimy się także tego, co powie dentysta na temat kondycji naszego uzębienia.




Jest wiele czynników, które mają wpływ na zdrowie naszego organizmu, takie jak dieta, ruch, odpowiednia pielęgnacja i higiena. Tak samo rzecz ma się z zębami. W celu utrzymania naszego uzębienia w jak najlepszym stanie powinniśmy zdać sobie sprawę z tego, że pewnych czynności oraz produktów należy unikać. Jednym z czynników mających zły wpływ na szkliwo jest spożywanie słodzonych napoi gazowanych. Innym, nieco bardziej zaskakującym, jest mycie zębów po spożyciu kwaśnych produktów, dlatego że kwasy sprawiają, że szkliwo staje bardziej wrażliwe na uszkodzenia. Także węglowodany, a w szczególności słodycze, nie służą naszym zębom. Odpowiednia ilość śliny w jamie ustnej też jest kluczowa, jeśli chodzi o ochronę szkliwa, jej zbyt niski poziom nie jest korzystny dla naszych zębów.


Czym jest próchnica?


Próchnica – coraz częstsza przypadłość ludzi, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży, jest zmorą wielu stomatologów. Czym jednak naprawdę jest próchnica i w jaki sposób powstaje? Jest to bakteryjna choroba zakaźna atakująca tkanki twarde zęba. Jest powodowana działaniem kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej podczas metabolizmu cukrów. Innymi słowy im więcej cukrów przyjmujemy tym gorzej dla naszych zębów. Można wyróżnić cztery główne czynniki przyczyniające się do powstawania próchnicy – bakterie, cukry, podatność zębów oraz czas. Jednak nawet jeśli wszystkie cztery będą miały miejsce, nie oznacza to wcale, że próchnica się pojawi. Podatność zębów na próchnicę jest cechą indywidualną, wynikającą zarówno z genetyki, jak i z otoczenia, w którym ktoś dorastał.